ΑΡΧΕΙΟ -59- Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΗΣ


Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΗΣ
Κώστας Πλεύρης
Εκδόσεις ΝΕΑ ΘΕΣΙΣ – Αθήνα 1989


Στο βιβλίο αυτό ο Κώστας Πλεύρης σχολιάζει τα τεχνάσματα του καπιταλιστικού οικονομικού συστήματος και τα αποτελέσματα τους όπως: Δανειοδότηση, Υπερχρέωση, Ρυθμίσεις, Μετοχοποίηση, Εξαγορά, Προβληματικές, Ανταλλάγματα, Τοκογλυφία, Προμήθεια, Ανταγωνισμός, Συνάλλαγμα, Αισχροκέρδεια, Χρηματιστήριο, Φοροδιαφυγή, Εισαγόμενος καπιταλισμός, Τραπεζικό σύστημα, Πολυεθνικές, Καιροσκοπία, Μονοπώλιο, Υπερκεφαλαιοκρατία και παραθέτει τη δράση και τις απόψεις σχετικά με την πλουτοκρατία δυο Ελλήνων κυβερνητών του Ιωάννη Καποδίστρια και του Ιωάννη Μεταξά.
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
Αν έγραφα αυτά που πιστεύω για τους χρηματιστές θα απαγόρευε ο εισαγγελέας την κυκλοφορία αυτού του βιβλίου. Επομένως θα περιοριστώ στην περιγραφή της πραγματικότητας, που διαμορφώνει το χρηματιστήριο. Προσέξτε τη διατύπωση που έκανα. Το χρηματιστήριο διαμορφώνει οικονομική πραγματικότητα ενώ θα έπρεπε να την εκφράζει.
«Παίζω στο χρηματιστήριο» λέγουν. Και μόνο η χρησιμοποίηση του ρήματος «παίζω» σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά στην οικονομία. Διότι το «παίζω» δεν είναι ρήμα οικονομικό αλλά παραοικονομικό. Ανεβαίνουν οι τιμές κερδίζουν οι χρηματιστές. Πέφτουν οι τιμές κερδίζουν οι χρηματιστές. Για να υπάρχει κέρδος άλλοτε λίγο, άλλοτε πολύ, σημαίνει ότι κάποιος χάνει. Και το βέβαιο είναι ότι δε χάνουν οι χρηματιστές.
Προ καιρού (πριν δλδ το 1989) σημειώθηκε στο χρηματιστήριο Αθηνών άνοδος των τιμών των μετοχών, που συνεχίστηκε σε σημείο «μπουμ». Έβλεπα γνωστούς μου χρηματιστές να πνίγονται στη δουλειά. Φορτωμένοι χαρτιά αγόραζαν, αγόραζαν, πουλούσαν, πουλούσαν. Τα τηλέφωνα απασχολημένα αδιάκοπα και η οδός Σοφοκλέους γεμάτη πλήθος που έδινε χρήματα και έπαιρνε χαρτιά. Σε λίγο αφού οι επιτήδειοι άρπαξαν όσα είχαν προγραμματίσει, άρχισε η πτώση των τιμών των μετοχών, που εξακολούθησε σ’ ένα παρ’ ολίγο «κραχ». Μέσα σε τρεις μήνες χάθηκαν ή δημιουργήθηκαν περιουσίες.
Κάποιοι με κατευθυνόμενες αγορές προκαλέσανε κύμα ευφορίας, το οποίο κατόπιν εκμεταλλευθήκανε και θησαυρίσανε πουλώντας σε υψηλές τιμές μετοχές, που είχαν αγοράσει σε χαμηλές τιμές. Το δημοκρατικό κράτος άφησε ελεύθερους τους κερδοσκόπους να δημιουργήσουν τεχνητό κλίμα, να το εκμεταλλευτούν και μετά να ηρεμίσουν όλα, αφού προηγουμένως ο πολύς λαός πλήρωσε από την αποταμίευσή του τα οφέλη των κεφαλαιοκρατών. Μερικοί οξύθυμοι αντιδράσανε. Κάποια επεισόδια συνέβησαν, μερικές ύβρεις εκτοξεύθηκαν. Τίποτε περισσότερο. Ο «καπιταλισμός των αξιογράφων» τελικά θριάμβευσε. Σε λίγο χρόνο ακόμη θα ξεχαστούν όλα και νέα θύματα θα εμφανισθούν, επειδή δεν υπάρχει λαϊκή διαφώτιση.
Η τηλεόραση πληροφορεί τους Έλληνες για το τι συνέβη στην άλλη άκρη του κόσμου ή αν οι Νοτιοαφρικανοί χτυπήσανε κάποιον κάφρο, αλλά δεν ενημερώνει το λαό για το τι διαδραματίστηκε στο χρηματιστήριο στην Αθήνα. Οι κεφαλαιοκράτες για να πετύχουν το μέγιστο της εκμεταλλεύσεως βάλλανε τον τύπο να γράψει με μεγάλα γράμματα «Άνοδος των μετοχών», «Κέρδη από αγορά μετοχών» κτλ και παρασύρανε τους αποταμιευτές να τρέξουν στο χρηματιστήριο, όπου καταθέσανε τις οικονομίες τους.
Ελάτε στο χρηματιστήριο για να δείτε πως περιφέρονται τα παράσιτα της οικονομίας…


Κώστας Πλεύρης