ΑΡΧΕΙΟ -85- ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΩΝ ΣΥΜΜΑΧΩΝ


ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΩΝ ΣΥΜΜΑΧΩΝ

MAURICE BARDECHE – AUSTIN J. APP – J. FONS – FABRICE LAROCHE – L. ROHRBACHER – R. P. REICHENBERGER

Εκδόσεις: Ελεύθερη Σκέψις Αθήνα 1987


Η εξόντωσις των Γερμανών της Πολωνίας

…Οι πιο σημαντικές σφαγές ήταν η ομαδική σφαγή του Μπρόμπεργκ στις 3 Σεπτεμβρίου 1939: σφαγή της κοινότητας του Αϊχντορφ (36 νεκροί), της Κράϊνμπάρτελζεε (53 νεκροί), του Γιάγκερχοφ στα περίχωρα του Μπρόμπεργκ (63 νεκροί), του Σλόνσκ και του Θόρν (58 νεκροί) και τέλος της Τάρνοβα (104 νεκροί).
Σχεδόν όλοι οι δολοφονημένοι, άνδρες και γυναίκες, βρέθηκαν ακρωτηριασμένοι και τα πτώματά τους ήταν δύσκολο να αναγνωρισθούν στοιβαγμένα όπως ήταν μέσα σε ομαδικούς τάφους.
Οι σφαγές που αναφέρομε είναι εκείνες που επισημάνθηκαν αμέσως μετά την εισβολή των γερμανικών στρατευμάτων στην Πολωνία. Υπήρξαν όμως κι άλλες, που ανακαλύφθηκαν αργότερα. Από τον Νοέμβριου του 1939 έως και τα μέσα του 1940 βρέθηκαν άλλοι 20 περίπου ομαδικοί τάφοι, με 15 έως 30 πτώματα καθένας.
Αλλού, τα πτώματα των Γερμανών που δολοφονήθηκαν ή εκτελέσθηκαν βρέθηκαν στο κατώφλι του σπιτιού τους, μέσα στις αυλές, στους κήπους, στις άκρες των δρόμων, πολλές φορές άταφα, σκεπασμένα με κλαδιά και φύλλα δέντρων. Σχεδόν πάντοτε όμως φρικτά ακρωτηριασμένα. Χωρίς μάτια, χωρίς δόντια, με κομμένη την γλώσσα, ανοιχτή την κοιλιακή χώρα, με σπασμένα κρανία απ’ όπου πρόβαλαν οι εγκεφαλικές ουσίες, σπασμένα χέρια και πόδια και βγαλμένα νύχια. Πολλές φορές ήταν δεμένα μεταξύ τους με σκοινιά, λουριά ή σύρματα και συνήθως αυτά που ήταν δεμένα έτσι είχαν και μια σφαίρα στον αυχένα. Άλλοι Γερμανοί, που κατάφεραν προσωρινά να ξεφύγουν, συνελήφθησαν αλλού και τα πτώματά τους ανακαλύφθηκαν σε σπηλιές, αχυρώνες, αυλάκια, θαμνόδενδρα, σε δάση ή χαντάκια και σε χωράφια όπου είχαν καταφύγει για να σωθούν από τους διώκτες τους. Αυτοί οι διώκτες ήσαν οπλισμένοι με λόγχες, πιστόλια και τουφέκια που ασφαλώς τους είχαν προμηθεύσει οι αρχές ή απλώς με μπαλτάδες, μαχαίρια, φτυάρια και αξίνες…


#


Οι βομβαρδισμοί «τρόμου» κατά του αμάχου πληθυσμού.
Οι βομβαρδισμοί του Αμβούργου και της Δρέσδης.


…Πολλοί άνθρωποι, κουρασμένοι, αλαφιασμένοι ή απλώς τρομοκρατημένοι, εγκαταστάθηκαν στα καταφύγια για να περάσουν τη νύχτα. Υπήρξε η τρομερότερη νύχτα όλου του πολέμου. Είκοσι λεπτά πριν τα μεσάνυχτα οι εμπρηστικές και οι βραδείας αναφλέξεως βόμβες πέφτουν στα κτήρια και τα διαλύουν. Σε λιγότερο από 15 λεπτά ρίχνονται 2.382 τόνοι βομβών και μεταβάλλουν το Αμβούργο σε θάλασσα φωτιάς. Μια δεύτερη ομάδα βομβαρδιστικών επιτίθεται κατά των λαϊκών συνοικιών του Άλστερ, όπου έχουν καταφύγει πρόσφυγες, το ¼ του πληθυσμού. Όλες πέφτουν στην πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή του Αμβούργου. Οι βόμβες απελευθερώνουν το εμπρηστικό υλικό τους που ρέει καίγοντας ορόφους, τοίχους κι ολόκληρα κτήρια, ενώ τα βομβαρδιστικά αποθαρρύνουν τους πυροσβέστες…


#


Ο βομβαρδισμός ανοχύρωτων πόλεων

…Στις 22 Οκτωβρίου 1943 έγινε αεροπορική επιδρομή στο Κάσελ. Σε λίγες μόνο ώρες, ο αριθμός των θυμάτων έφθασε τις 8.000 περίπου. Οι νεκροί στοιβάχθηκαν σε 45 φορτηγά και τάφηκαν όλοι μαζί σε έναν κοινό τάφο. Η έκθεσις του αρχηγού της τοπικής αστυνομίας γράφει «70% των νεκρών πέθαναν από ασφυξία, 15% από τραύματα και 15% απανθρακώθηκαν»…


#